Redeschiderea restaurantelor cu terase – soluție sau discriminare?

Redeschiderea restaurantelor cu terase – soluție sau discriminare?

Recenta declarație a președintelui Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, referitoare la posibilitatea ca restaurantele care beneficiază de terase să fie deschise înaintea celor care nu au astfel de facilități, a stârnit îngrijorare în rândul operatorilor horeca. În acest context, Dragoș Panait, antreprenor și consultant horeca, este de părere că membrii Guvernului și factorii de decizie ar trebui să ia în considerare o serie de observații atunci când concep planul ce prevede relaxarea condițiilor impuse până acum.

„Din punctul meu de vedere, deschiderea selectivă a localurilor, raportându-ne la acest criteriu, creează o lipsă de egalitate între operatori, care va contribui la o destabilizare și mai mare a industriei, accentuând și mai mult situația actuală de criză. În acest sens, există o serie de observații pe care îmi doresc să le aduc în atenția membrilor Guvernului și a factorilor de decizie”, a precizat Dragoș Panait pentru TrendsHRB.

În opinia sa, trebuie avute în vedere următoarele aspecte:

  • Industria de horeca trece prin clipe dificile, care pun la încercare multe afaceri. După închiderea restaurantelor, o parte din ele și-au regândit modelele de business și meniurile, au investit în resurse suplimentare și în dezvoltarea aptitudinilor angajaților, pentru a se putea axa pe zona livrări. Chiar și așa însă valoarea încasărilor este de 10%, maximum 20%, din cifra de afaceri aferentă perioadelor anterioare. Deschiderea selectivă a restaurantelor cu terase va reduce la zero segmentul de delivery și va anula munca și investițiile din ultimele luni ale operatorilor care depun eforturi pentru a-și menține afacerile vii.
  • Succesul unei afaceri horeca depinde de angajații săi. Cunoscând această premisă, mulți antreprenori și-au prioritizat resursele umane, luând măsuri care să îi țină protejați pe toată această perioadă. Există operatori care, neîncasând încă valoarea somajului tehnic de la Stat, au luat măsuri proprii pentru protejarea angajaților sau fac eforturi majore pentru a putea funcționa chiar și cu o schemă minimală de personal – totul pentru ca angajații lor să le rămână alături până la reluarea activității. Aceste măsuri se vor dovedi însă în van, dacă angajații aflați în șomaj tehnic se vor vedea nevoiți să își caute de muncă în localurile cu terase. Redeschiderea selectivă a restaurantelor va afecta activitatea celor care nu beneficiază de această faciltate și va genera o nouă criză de personal, într-o industrie în care stabilitatea resurselor umane a fost întotdeauna o problemă majoră.
  • Limitarea totală a activității localurilor doar pe terasă este nu doar dificilă, ci de neconceput. Episoade de ploaie intensă sau furtună, de exemplu, pot obliga consumatorii să se adăpostească la interior, pentru a se feri de vremea de afară și pentru a-și achita notele de plată. Linia între statul exclusiv pe terasă și accesul în restaurant este fină, iar, într-o industrie definită prin ospitalitatea sa, imposibil de trasat.
  • Măsuri de distanțare socială pot fi luate și în interiorul restaurantelor, acolo unde, de altfel, procedurile de igienizare după fiecare oaspete pot fi implementate cu un procent mai mare de siguranță. Operatorii nu au control total asupra teraselor – multe dintre ele fiind aflate în spațiul public, în zone cu trafic pietonal -, dar pot controla ceea ce se întâmplă în localurile lor, pot modifica fluxurile de oaspeți și personal, pot amplasa mesele la anumite distanțe etc.

„Prin urmare, rog membrii Guvernului și factorii de decizie să acorde atenție tuturor argumentelor și scenariilor posibile, pentru a lua cea mai bună hotărâre, în contextul actual. Industria horeca trece deja prin cea mai dificilă criză a sa, iar lipsa unei strategii echilibrate nu va face decât să crească procentul societăților care își vor declara falimentul în această perioadă”, concluzionează Dragoș Panait.

Dragoș Panait are peste 10 ani de experienţă în industria horeca, fiind implicat în mai multe afaceri din domeniu, cum ar fi restaurantul bucureștean Red Angus Steakhouse sau Class Hotel. Anul trecut a pus bazele agenției de consultanţă Next Root Management Systems.

Publicat in https://www.trendshrb.ro/actual/redeschiderea-restaurantelor-cu-terase-solutie-sau-discriminare/

Hai sa vorbim
1
Buna,
Cu ce te putem ajuta?