Cât de mult a speriat pandemia investițiile în HoReCa
Bucureștiul a intrat în Scenariul Roșu, cu o rată a incidenței care crește în constant, cea mai recentă valoare fiind de 3,23 la mia de locuitori. Restricțiile impuse la nivelul Capitalei vizează din nou domeniul HoReCa, ce abia reușise o redeschidere a interioarelor cafenelelor și restaurantelor. Cu o capacitate a teraselor înjumătățită de reguli de distanțare socială, este de așteptat ca, până la finalul anului, aproximativ 50% din afacerile din industrie să dispară. Vor apărea altele? Mai au investitorii curaj să sprijine HoReCa? Oamenii din domeniu își numără economiile.
Contactat de wall-street.ro, Dragoș Anastasiu, antreprenor în industria turismului, fondatorul grupului Eurolines și proprietarul resortului Green Village, din Delta Dunării, susține că deja încep să apară problemele din punctul de vedere al investițiilor. De la agonie la supraviețuire, după cum descrie antreprenorul toată această perioadă, acesta mărturisește că simte reticența băncilor în sprijinirea unor astfel de afaceri.
”Pentru a deschide o afacere în HoReCa ai nevoie de bani proprii, dar și de un credit, de cele mai multe ori. Chiar și eu, care sunt o persoană solvabilă, am întâmpinat probleme”, a mai spus Anastasiu.
Nu în ultimul rând, acesta invocă două motive pentru care investitorii nu ar trebui să uite de HoReCa. În primul rând, multe dintre afaceri se vor închide, iar în felul acesta, piața ”se va curăța”. Iar în al doilea rând, este vorba despre pasiune, despre atracția față de această meserie.
Tot el vorbește și despre principala problemă a gestionării pandemiei în România, care nu ține de nivelul de contaminare pe care îl are virusul.
”Lipsa de predictibilitate a deciziilor autorităților îngroapă afacerile din România. La noi, deciziile se iau de azi pe mâine. În statele europene, unei astfel de decizii, a închiderii restaurantelor, i se acordă timp, măcar o săptămână”, mai spune Anastasiu.
Pe de altă parte, Dragoș Panait, consultant în HoReCa, a răspuns, pentru wall-street.ro, că perioada afacerilor realizate și conduse intuitiv a trecut demult, iar fiecare greșeală sau neglijență poate avea repercusiuni majore asupra operațiunilor.
”Tonul conceptelor de restaurant nu va mai fi dat de antreprenori, ca până acum, ci de consumatori. Vom porni, deci, așa cum ar fi fost corect, de la insightul pieței, de la obiceiurile de consum și vom construi localuri care să răspundă acestora”, a spus Panait.
În plus, acesta vorbește despre o perioadă de 6-12 luni în care atenția va fi acordată nu doar produsului potrivit, ci și lucrurilor din spate, cum ar fi optimizarea resurselor, realizarea și implementarea procedurilor sau urmărirea atentă a cashflow-urilor.
Dragoș Panait este și el de părere că piața investițiilor în HoReCa nu este cea mai bogată în prezent, însă acesta consideră că vor apărea din ce în ce mai multe afaceri în zona de delivey.
”Cred cu tărie acum în variantele de takeaway și livrări. Trăim momente în care fiecare proprietar trebuie să își dezvolte o viziune proprie, să construiască localuri personalizate, mai mici ca suprafețe decât cele din ultimii ani, și să stimuleze consumatorul să încerce produse și servicii noi”, a adăugat Panait.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.902 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Până la 22 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 196.004 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 141.089 de pacienți au fost declarați vindecați.
Publicat în https://www.wall-street.ro/articol/Turism/262432/cat-de-mult-a-speriat-pandemia-investitiile-in-horeca.html