Jumătate de miliard de euro pentru Horeca, o gură de oxigen pentru antreprenorii din industria ospitalității
După un an în care doar au numărat pierderile, în loc să adune profitul, antreprenorii din Horeca primesc prima veste bună. Vor fi scutiţi de impozite până în martie şi vor primi bani de la stat, în limita a 800 de mii de euro. Există şi condiţii pentru a primi banii. Cea mai importantă: firma să nu fie în insolvenţă.
Restaurante închise, terase mai mereu goale. Zone cum e Centrul Vechi din Capitală, care erau mai mereu aglomerate, arată acum deprimant. E imaginea unui an în care industria ospitalităţii a murit încet.
Rămaşi fără bani, mulţi patroni au tras obloanele definitiv.
”Nu exista niciodată o siguranța în industria asta”
Mai ales că este dependentă de situaţia epidemiologică. De fiecare dată când numărul îmbolnăvirilor a crescut, restaurantele au fost primele închise. Aşa că, la final de an, sectorul ospitalităţii trage linie cu un minus de 70 la sută.
Dragos Panait, consultant în horeca: ”Industria horeca e într-un punct critic acum. E o nevoie de bani foarte mare”
O firmă poate accesa maxim 800 de mii de euro
O gură de oxigen ar urma să vină de la stat. Cel puţin 73 de mii de firme din industria horeca ar urma să beneficieze de ajutorul de stat de jumătate de miliard de euro. Regula e ca fiecare firmă să primească 20% din cât a pierdut în 2020 faţă de 2019.
Dragoș Panait, consultant în Horeca: ”Important este să ne păstrăm oamenii”.
Daniel Mischie, preşedinte Hora: ”Există chirii care trebuiesc platite, există utilități care trebuiesc plătite, dobânzi care trebuiesc plătite”
O singură firmă poate accesa cel mult 800 de mii de euro. Doar că nimeni nu ştie în acest moment când vin banii.
Dragoș Panait, consultant în Horeca: ”Aceasta ordonanță a fost publicată, dar nu există un ghid de implementare”
Adrian Dragomir, consultant economic: ”Cel mai probabil undeva prin septembrie-octombrie se va da drumul la finanţare, după cum s-au mişcat lucrurile. Este prea târziu pentru multe din companiile din HORECA, în acest moment. Statul este cel care controleaza jocul economic”.
Daniel Mischie, preşedinte Hora: ”Ne dorim sa nu fie supusa principiului greșit primul venit, primul servit și drept urmare avem discuții în acest sens”
La pierderi se aşteaptă oamenii şi în acest an. Estimările de acum arată un minus de 40%.